archief‎ > ‎Programma Volwassenen‎ > ‎

Louiza Saitova

Louiza Saitova
Louiza SaitovaDe van oorsprong Tsjetsjeense Louiza Saitova brengt een wonderlijke combinatie van Russische klanken, opzwepende ritmes én Friese teksten op een fantastische manier ten gehore. Sinds eind 2011 is Louiza ambassadeur van VluchtelingenWerk Noord-Nederland.
 

Van Tsjetsjenië naar Woudsend
In Tsjetsjenië was Louiza lerares op een muziekschool. Tot de oorlog begon in 1994 en alles werd verwoest. Na een studie in Moskou ging ze terug naar Tsjetsjenië, maar daar was het té gevaarlijk. "In 2003 ben ik gevlucht naar Nederland."

Gered door de muziek

Momenteel woont Louiza in Woudsend, Friesland, en ze zingt weer. In het Tsjetsjeens, Russisch en in het Nederlands. En zelfs in het Fries! "Ik moet nog hard werken aan de Friese taal. Ik versta bijna alles, maar spreken durf ik nog steeds niet zo goed. Gek genoeg is zingen een heel ander verhaal!" Vrijwilligster Jannie Roodhof van Vluchtelingenwerk vertaalde mijn tekst 'Gered door de muziek' in het Fries: Rêden troch muzyk. Dat is de naam van mijn concertenreeks geworden, waarin ik vertel over de oorlog in Tsjetsjenië, mijn vlucht, en de opvang in Nederland." Hieronder staat een Youtubefilmpje van Louiza.

Fries succes
Louiza is succesvol in het noorden. Ze won in 2010 de publieksprijs van Liet 2010, het songfestival voor Friestaligen. "Ik mocht eigenlijk alleen in het Fries zingen, maar ik heb er toch wat Tsjetsjeense invloeden doorheen verweven. Ik deed dat om te laten zien: ik woon hier in Friesland, maar ik kom uit Tsjetsjenië, dát ben ik ook. Dat is blijkbaar in de smaak gevallen! De Friezen waarderen het."

Droom
Louiza heeft nog veel ambities in de muziekwereld, want ze zou heel graag een goede cd opnemen. "Mijn liedjes zijn voornamelijk luisterliedjes. Mijn Nederlandse voorbeelden op dat gebied zijn Marco Borsato en Edsilia Rombley, ze maken prachtige muziek. Het zou een droom zijn om met Marco in duet mijn eigen nummer Niemand wil het weten op te nemen."

Ambassadeur VluchtelingenWerk Noord-Nederland
Louiza Saitova is sinds eind 2011 ambassadeur van VluchtelingenWerk Noord-Nederland. "Ik hoop dat ik mensen die in mijn situatie van vroeger zitten enigszins kan stimuleren en laten geloven dat alles mogelijk is en alles kan. Dat ze kunnen worden wat ze willen zijn."
Klaas Harink, directeur van VluchtelingenWerk Noord-Nederland, is blij dat Louiza het werk van zijn organisatie wil uitdragen: "Haar levensverhaal en de manier waarop ze het onder woorden brengt, smeedt begrip bij de mensen die het horen. Door haar snappen mensen waarom je vluchtelingen bescherming moet bieden en wat het belang van              
                                                        VluchtelingenWerk is."

Video's     
Comments