Jonnie Bosch

"Ik ben anders net als jij".

Mevrouw Jonnie Bosch is regioconsulent van “Sien”
  een belangenvereniging voor mensen met een verstandelijke
  beperking.

Alle leden van een kerkelijk gemeente zijn anders. Elke gemeente is een bonte verzameling van allemaal verschillende mensen. Mensen die bij elkaar horen. Mensen die bij God horen. Mensen die met elkaar en voor elkaar dat gemeente-zijn invullen.

‘Ik ben anders net als jij’ is de slogan van Sien, de belangenvereniging die werkt voor mensen met een verstandelijke beperking en de mensen die bij hen betrokken zijn. Sien werkt ook voor kerkelijke gemeentes. Want ook daar zijn mensen met een verstandelijke beperking. De gemeente heeft hen, toen zij werden gedoopt, aanvaard. Zo zijn de andere gemeenteleden bij hen betrokken.

Is dat zo? Voelen gemeenteleden zich verbonden met hun gemeenteleden met een verstandelijke beperking? Of is dat toch wat lastig? Zouden we wel willen, maar weten we niet goed hoe die betrokkenheid in te vullen? Kennen we onze gemeenteleden met een verstandelijke beperking eigenlijk wel? Ontmoeten we hen echt? Weten we wat zij willen? Wat wij voor ze zouden kunnen betekenen? En, heel belangrijk: weten we wat zij voor ons kunnen betekenen? Want ook mensen met een verstandelijke beperking kunnen helpen bij het invullen van dat gemeente-zijn. En daar moeten wij hen misschien wel weer bij helpen.